v0.57 GW

Regulus regulus
[Passeriformes • Regulidae]  (Clements)
LT Nykštukas arba Paprastasis nykštukas
EN Goldcrest
DE Wintergoldhähnchen
RU Желтоголовый королёк
SE Kungsfågel
LV Zeltgalvītis
FR Roitelet huppé
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 400000-600000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Beveik trečdaliu mažesnis už pilkąją pečialindą, proporcingai trumpesniais sparnais ir uodega; truputėlį mažesnis ir kiek lieknesnis už baltabruvį nykštuką. Mažiausias mūsų paukštis, kompaktiška pečialindos forma ir zylių elgesiu. Apdaras žalsvas viršuje ir geltonai baltas apačioje, du nelabai kontrastingi balti brūkšneliai ant sparnų. Tamsios akys pilkame veide labiau matomos, nei juodais apvadais geltona/oranžinė viršugalvio dėmė. Skrenda lengviau, nei bet kuri pečialinda; dažnai sklendžia. Nenustygdamas juda lajoje.

Mažiukas, apkūnus, trumpauodegis, apdaru ir balsu panašiausias į baltabruvį nykštuką, bet, trumpai šmėkštelėjęs ir iš toliau, gali būt painiojamas su mažomis pečialindomis. Skrydis išskirtinis: ilgais atstumais, plasnojimas ir sukiojimasis sudaro įspūdį, kad pastangos bergždžios, palyginus su nuskristu atstumu; trumpi skrydžiai maitinantis yra su posūkiais, zigzagais ir sklendimu, įskaitant trumpus sustojimus, žvalgymąsi ant šakų, šokinėjimą nuo šakos ant šakos; visa tai sudaro įspūdį nervingo aktyvumo, daugiau nebūdingo nė vienam žvirblinių atstovui.

Buveinė

Gali gyventi šaltesnio klimato juostose, nei baltabruvis nykštukas. Veisimosi metu pasirenka tik miškus, daugiau ar mažiau tankius, brandžių spygliuočių. Mėgsta egles, kėnius, retkarčiais kitus spygliuočius; rečiau maumedžius, pušis. Žemutinės dangos aukštis ir įvairovė didelės reikšmės gyvenamosios vietos pasirinkimui neturi. Apsigyvena lapuočių miškuose tik tada, kai juose auga nors keletas brandžių spygliuočių, randamas parkuose, kapinėse, panašiose dirbtinės kilmės vietose, kuriose yra tinkamų spygliuočių. Ne veisimosi metu klajoja ir po lapuočių miškus, krūmynus, sutinkamas net nendrynuose.

Panašios rūšys