v0.57 GW

Sylvia cantillans
[Passeriformes • Sylviidae]  (Clements)
LT Alpinė devynbalsė arba Žilaūsė devynbalsė
EN Subalpine Warbler
DE Weißbart-Grasmücke
RU Альпийская славка arba Рыжегрудая славка
SE Rödstrupig sångare
LV Sarkanrīkles ķauķis
FR Fauvette passerinette
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AAAAAA
Apibūdinimas

Kiek mažesnė už pilkąją devynbalsę, mažu, plonu snapu ir kiek aukštesniu viršugalviu. Gana smulki, liekna, elegantiška devynbalsė, trumpoku snapu. ♂ melsvai pilkas viršuje, rausvai kaštoninis apačioje, turi baltą ploną ir ilgą ūsą, einantį nuo snapo kiek žemyn. ♀ pilkai ruda viršuje, rusvai balta apačioje. Jaunikliai turi blyškiai rusvas dėmeles prie peties, panašiai kaip ir pilkųjų devynbalsių jaunikliai. Akys nuo aukso iki raudonos spalvos; žiedelis aplink akį dažniausiai raudonas ♂, ♀♀ ir daugumos jauniklių - blyškus.

Tradiciškai laikoma nesupainiojama, bet apdaru (priklausomai nuo amžiaus ir lyties) panaši į 8 kitas Sylvia. Savo giminėje alpinė devynbalsė yra per vidurį pagal dydį, vienu trumpiausių snapų, santykinai ilgais sparnais, gana aštriai kampuota uodega, santykinai trumpesnėmis kojomis ir pažymėta baltais ūsais (neryškūs tik jauniklių). Galvos ir nugaros spalva tolygiausia, lyginant su panašiomis rūšimis. ♀ ir jaunikliai aplink akį turi baltą žiedą. Savo elgesiu primena mažą pilkąją devynbalsę. Skrenda lengvai ir laisvai, panašiai kaip pilkoji devynbalsė, kiek greičiau mojuodama sparnais ir mažiau išskleisdama uodegą. Aktyvi, dažnai maitinasi pastoviai judėdama, labiau kaip pečialindos, nei didesnės Sylvia. Minima slapuke, bet daugiau dėl to, kad gyvena dideliuose tankumynuose, kur ją sunku pastebėt.

Buveinė

Gyvena Viduržemio jūros regionuose, sausose ir šiltose vietose. Buveinės pasirinkime labai skiriasi nuo sardininės ir raudonkrūtės devynbalsių, kurios vengia medžių, mažiau - nuo raudonakės devynbalsės, kuri yra dar labiau 'miškinė'. Gyvena tankiuose, dažnai spygliuotuose krūmynuose ar sauskrūmiuose saulėtų kalvų pašlaitėse. Neretai apsigyvena gervuogių, šakių ar oleandrų krūmuose.

Panašios rūšys