v0.57 GW

Anser indicus
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Kalninė žąsis arba Indinė žąsis
EN Bar-headed Goose
DE Streifengans
RU Горный гусь
SE Stripgås
LV Kalnu zoss
FR Oie à tête barrée
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
Apibūdinimas

Gyvena centrinės Azijos aukštumose. Žiemoja pietinėje regiono dalyje (pietų Tibeto lygumose), dauguma migruoja per Himalajus į Pakistaną, šiaurės Indiją ir Bangladešą. Nėra patikimų duomenų, kad paukščiai atklysta į Europą, o registruoti atvejai laikomi pabėgimais. Įprastas paukštis Azijos šalių paukštininkystės ūkiuose, kai kuriuose laisvai skraidantis. Sulaukėjusių paukščių rasta perint Olandijoje (bemaž kasmet pastarąjį dešimtmetį), Norvegijoje (1994), Švedijoje (buvo bandoma įkurdinti pietryčių pakrantėje apie 1930 m. Šiuo metu perinčių paukščių neaptinkama).

Buveinė

Peri kalnuose centrinėje Azijoje: Rusijoje Altajaus kalnuose, Tibete, Mongolijoje. Žiemoja pietinėse paplitimo ribose (Tibeto lygumose), bet dauguma migruoja per Himalajus į Pakistaną, šiaurės Indiją ir Bangladešą. Europoje matomos kalninės žąsys dažniausiai būna nelaisvėje auginamos ir pabėgusios. Vietinės populiacijos buvo laikinai susiformavę Olandijoje, Norvegijoje ir Švedijoje (čia buvo bandoma apgyvendinti maždaug 1930 m.), bet patikimų duomenų apie jų perėjimą šiose vietose nėra.

Panašios rūšys

Nuorodų nėra.