v0.57 GW

Sternula albifrons arba Sterna albifrons
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Mažoji žuvėdra
EN Little Tern
DE Zwergseeschwalbe
RU Малая крачка
SE Småtärna
LV Mazais zīriņš
FR Sterne naine
Foto/balsas
Rex
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 2(V)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 150-200

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++
Apibūdinimas

Trečdaliu mažesnė už upinę žuvėdrą, beveik perpus trumpesniais sparnais ir perpus trumpesne, kirpta uodega; santykinai ilgesniu snapu ir didesne galva už Chlidonias žuvėdras. Mažiausia žuvėdra, santykinai ilgu snapu, labiau kampuota galva, siauresniais sparnais, trumpesne uodega ir labiau plasnojančiu polėkiu už vidutinio dydžio žuvėdras. Kakta balta, apdaras blyškiai pilkas viršuje ir baltesnis apačioje už upinės ar poliarinės žuvėdrų. Išskyrus pirmamečius, sparnų raštas lygus. Daugumos suaugusių kojos ir snapas geltoni; jauniklių ir suaugusių žiemos apdaru - snapas patamsėja.

Nesupainiojama. Dėl mažo dydžio primena Chlidonias žuvėdras, bet išduoda daug ilgesnis ir, dažniausiai, geltonas snapas, pilkai baltas apdaras, daug greitesnis plasnojimas. Turi įprotį plasnojimo vietoj metu staiga smuktelti kiek žemiau.

Buveinė

Peri vidutinėse platumose, nuo vėsių vidutinio klimato zonų iki stepių ir Viduržemio jūros regiono kraštų. Pakrančių gyventoja, dažniau gyvena sausumoje nei salose, bet nevengia ir tinkamų buveinių paupiuose ir prie kai kurių ežerų. Mėgsta apsigyventi pakrančių žvyro, kriauklių ar smėlio juostose, vos kelių metrų atstumu nuo seklaus ir švaraus gėlo ar sūraus vandens, kuriame gyvena tinkamo dydžio žuvys, gaudomos neriant į vandenį; nemėgsta maitintis skraidyti labai toli nuo gyvenamosios vietos. Išperėjusi dažniausiai gyvena prie jūrų, lankosi įlankose, uostuose.

Panašios rūšys