v0.57 GW

Hydroprogne caspia arba Sterna caspia
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Plėšrioji žuvėdra
EN Caspian Tern
DE Raubseeschwalbe
RU Чеграва
SE Skräntärna
LV Lielais zīriņš
FR Sterne caspienne
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 0-2

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++
Apibūdinimas

Ketvirčiu didesnė už bet kurią Sterna ir dvigubai didesnė už vidutinio dydžio žuvėdras. Didžiulė, panaši į kirą žuvėdra, dideliu, durklo formos snapu sunkioje galvoje, gana apvaliu kūnu, dideliais, gana bukais sparnais ir santykinai trumpa, skelta uodega. Suaugusios snapas raudonas, galvos viršus juodas, apdaro viršus pilkas, apačia balta; sparno galas tamsus. Jaunų paukščių snapas blyškesnis, tamsiu galu, viršugalvis tamsiai-šviesiai taškuotas (kaip suaugusio žiemą), mantijos viršus tamsiai žymėtas.

Nesupainiojama. Nė viena kita žuvėdra nėra tokia didelė ir panaši į kirą, neturi tokio juodo, didelio viršugalvio ir snapo. Skrenda panašiai, kaip kirai, galingai plasnoja; sklendžia, suka ratus ir įspūdingai krenta į vandenį gaudyti žuvies; ne tokia grakšti, kaip kitos žuvėdros. Laikysena horizontali, siluete išsiskiria galingas snapas ir galva; gana vertikali - sunerimus. Dažnai plaukioja ir maitinasi panašiai, kaip kirai.

Buveinė

Peri nuo šiaurinių iki Viduržemio jūros regionų ir pusdykumių zonų, apsaugotose nuo didelių vėtrų pakrantėse prie jūrų, stovinčio ar tekančio gėlo ir sūraus vandens telkinių. Mėgsta švarius, seklius ir ramius vandenis, plokščias ar nežymiai nuožulnias pakrantes. Peri salelėse ir rifuose ar ant plokščių akmeninių paviršių, smėlio, žvyro, kopose, retkarčiais - mažai akmenuotuose iškyšuliuose. Maitinasi įlankose ir kituose sekliuose vandenyse, ežeruose netoli pakrančių. Nedažnai atsiduria toliau jūroje ir beveik niekada - leduotuose vandenyse.

Panašios rūšys