v0.57 GW

Strix uralensis
[Strigiformes • Strigidae]  (Clements)
LT Uralinė pelėda arba Garastes pūce
EN Ural Owl
DE Habichtskauz
RU Длиннохвостая неясыть
SE Slaguggla
LV Urālpūce
FR Chouette de l'Oural
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Mažesnė už laplandinę pelėdą, trečdaliu trumpesniais sparnais; daugiau kaip pusantro karto didesnė už naminę pelėdą, santykinai ilgesne uodega. Didelė, gana ilga, apvalia galva, tamsiomis akimis; primena peraugusią naminę pelėdą; skrendanti, ilga uodega primena jauną vištvanagį. Apdaras gana blyškus, rusvas pilkumas gausiai margintas nugaroje, sprande ir apačioje. Veido diskas blyškiai rusvai pilkas, akys tamsios ir gana mažos, veidas perskirtas blyškia, vos matoma juostele; išraiška - abejinga ir maloni. Aiškiai matomos tamsios juostos plasnojamosiose plunksnose.

Gerai matoma nepainiojama, bet trumpai pastebėta ar medžiojanti atviroje vietoje gali priminti balinę ar šviesesniu apdaru naminę pelėdas. Balinės pelėdos apdaras panašus, bet ji mažesnė, santykinai ilgesniais ir siauresniais sparnais, margesnis veidas. Skrydžiu ir sklandymu primena naminę pelėdą, bet veiksmai daug lėtesni, labiau panašūs į paprastojo suopio, tik lėtesniais, kiečiau laikomais sparnais.

Buveinė

Paplitusi panašiai kaip laplandinė pelėda, tik rečiau būna šiauriau Poliarinio rato ir paplitusi toliau į pietus; nuo seno peri piečiau, kalnuotuose regionuose. Peri Slovakijoje iki 850 m ir Rumunijoje iki 1600 m, bet šiauriau - dažniausiai žemumose. Vengia didelių ir tankių miškų, ypač - grynų spygliuočių. Vasarą medžioja kirtimuose, miškų pakraščiuose, žiemą - parkuose, atvirose vietose netoli žmonių gyvenviečių, kaimų prieigose, kur grūdų kūlimo vietose susirenka daugiau paukščių ir graužikų, kartais gali medžioti miestuose.

Panašios rūšys