v0.57 GW

Sturnus vulgaris
[Passeriformes • Sturnidae]  (Clements)
LT Paprastasis varnėnas arba Varnėnas
EN European Starling arba Common Starling arba Starling
DE Star
RU Обыкновенный скворец arba Скворец
SE Stare
LV Mājas strazds
FR Étourneau sansonnet
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 250000-300000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRR+++++++++++++++++RRR
Apibūdinimas

Dydžiu panašus į juodąjį strazdą, tik ilgesniu ir smailesniu snapu, labai nuožulniu viršugalviu (kaktos beveik nėra), aiškiai trikampės formos sparnais, gana trumpa, keturkampe uodega. Vidutinio dydžio, triukšmingas paukštis, įžūlus, bet ir atsargus. Suaugęs iš toliau atrodo juodas, iš arčiau - blizgantis, išmargintas mažomis šviesiomis įvairiaspalvėmis dėmelėmis, apdaras gana gražus; žiemą apdaras baltai dėmėtas. Jaunikliai blyškiai rudi, pagurklis šviesesnis. Veisimosi apdaru snapas ryškiai geltonas.

Iš arti suaugęs nesupainiojamas, blyškesni jaunikliai panašūs į rožinių varnėnų jauniklius. Iš toliau dėl juodo apdaro panašus į juodąjį strazdą. Blogame apšvietime ir iš toliau gali būti painiojamas ir su baltabruviu strazdu, svirbeliu (dėl pastarojo apdaro ypatumų), bėgikais, ir netgi kregždiniais paukščiais. Skrenda lengvai ir greitai, dažniausiai tiesiai, netgi - tiesiai iš lizdo į mitybos vietą; greitai mosuoja trikampiais sparnais, retkarčiais sklendžia ir, trumpam suglaudus sparnus, lekia 'šaunamuoju' skrydžiu; trumpais atstumais ar ribotoje erdvėje sukiojasi ir vartosi, kartais lėkdamas 'šaunamuoju' skrydžiu; atrodo, kad visą laiką skrenda per greitai ir leidžiasi skubotai (ypač - būriai). Rudenį, kai medžioja vabzdžius, skraido grakščiau ir lėčiau, labiau primindamas kregždes. Skrendančio siluetas labai geometriškas - smailus snapas, galva, trikampiai sparnai ir stačiakampė uodega, tarsi V formos lėktuvas. Eisena greita, nešokinėja kaip juodieji strazdai. Bendruomeniškas ir vaidingas.

Buveinė

Gana trumpo veisimosi sezono metu koncentruojasi ten, kur randa natūralių ar dirbtinių drevių, inkilų, plyšių pastatuose, uolose ar molyje. Dėl to, kad pasiruošę nuskristi toli, gali perėti atviruose miškuose, priemiškiuose, uolotose pakrantėse, nelabai tankiai apgyvendintose žmonių gyvenvietėse. Paukščiai maitintis skrenda į artimas pievas, grūdų laukus, užliejamas pievas, net aerouostus. Išperėjus, būriai traukia į atviras vietas, sezono metu - į sodus ar tankmes, kur randa uogų, tačiau vengia tankių krūmynų, aukštų žolių (bet gali maitintis nendrynuose); mėgsta, kai žemė apaugusi žemais augalais, žole, nes joje lengviau judėti ir lengviau randami maitinimuisi tinkami organizmai. Pastatuose neįsikuria labai aukštai, išskyrus maitinimosi vietas (pvz., stogus) ar vietas, kurios itin gerai pritaikytos jų prieglobsčiui (kartais bokštuose ar aukštuose pastatuose). Dažni žmonių gyvenvietėse.

Panašios rūšys