v0.57 GW

Tadorna tadorna
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Urvinė antis arba Paprastoji urvinė antis arba Sāmsalas dižpīle
EN Common Shelduck arba Shelduck
DE Brandgans
RU Пеганка
SE Gravand
LV Sāmsalas pīle
FR Tadorne de Belon
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 2(V)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 30-50

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++
Apibūdinimas

Didelė, panaši į žąsį antis, išsiskiriančiu snapu ir pailginta galva. Apdaras ryškus, daugiausia baltas, tamsiai žalia, beveik juoda galva, plačiu rudu ruožu ant krūtinės per nugarą, juoda juosta ant sparnų, plasnojamųjų plunksnų, uodegos gale, ir papilvėje, raudonas snapas ir rausvos kojos. Jauniklių veidas baltas ir papilvėje nėra tamsios juostos.

Suaugę nesupainiojami. Jaunikliai gali būti painiojami tik su retai užskrendančių egiptinių žąsų jaunikliais, kurių viršus panašiai tamsus, apačia blyški, snapas ir kojos rausvi, bet rusvesni ir aiškesne dėme prie akies. Mažiau už kitas antis būna vandenyje. Jauni paukščiai gerai nardo, o suaugę - tik sužeisti ar išsigandę. Vaikšto (ir netgi laksto) lengvai. Veisimosi metu dažnai tupi ant uolų krašto, pastatų stogų ir šieno kupetų. Nuo vandens ar žemės kyla lengvai, kartais pabėgėdamos. Skrenda panašiau kaip žąsys, nei antys, negreitai; lėtai, bet galingai plasnoja. Dažniausiai tylios ne veisimosi metu, bet vasarą ♀♀ labai triukšmingos ir girdisi iš labai toli.

Buveinė

Mėgsta šiltą ir švelnų pajūrio klimatą, retai būna Viduržemio jūros zonose, visai nesilanko šiaurinėse ir Arkties vandenyno zonose. Renkasi gyvenamąsias vietas (ypač perėjimui) prie sūraus ar sūroko vandens sekliose įlankose. Nuo pakrantės į jūrą retai nutolsta daugiau nei 1-2 km, kiek daugiau - į žemyną. Tik pavienės poros apsigyvena gėlo vandens buveinėse arba prie sūraus vandens ežerų toliau nuo jūros. Maitinimosi vietose turi būti pelkynai ar smėlėtos pakrantės, kur sekliame vandenyje susidaro salos - po potvynių ir atoslūgių arba garuojant vandeniui. Perėjimui reikalingi urvai. Keičiančios apdarą susirenka į didelius būrius ir laikosi sekliuose jūrų ar marių vandenyse.

Panašios rūšys