v0.57 GW

Turdus iliacus
[Passeriformes • Turdidae]  (Clements)
LT Baltabruvis strazdas
EN Redwing
DE Rotdrossel
RU Белобровик
SE Rödvingetrast
LV Plukšķis
FR Grive mauvis
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 30000-40000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++
Apibūdinimas

Aiškiai mažesnis ir spalvingesnis už strazdą giesmininką, kiek ilgesniais ir smailesniais sparnais, uodega kiek trumpesnė ir labiau aštriakampė. Gana mažas strazdas, blyškiai dryžuota galva ir dėmėta apačia; raudonai kaštoniniais šonais ir sparnų apačia, gana tamsiu apdaro viršumi. Suaugusio krūtinė, šonai ir pilvo kraštai gerai pažymėti, pauodegys baltas; nesubrendusių paukščių šonai mažiau rudi, o patys jie labiau dėmėti.

Suaugę skiriasi nuo suaugusių strazdų giesmininkų veido raštu, kaštoniniais šonais ir sparnų apačia, baltu pauodegiu. Skraido greičiau už strazdą giesmininką, siluetu labiau primena varnėną dėl aštresnių sparnų galų ir uodegos šonų, kiek labiau banguota skrydžio trajektorija, kiek užtęstu lėkimu suglaudus sparnus (tuo irgi primena varnėną). Eisena ir elgesiu primena strazdą giesmininką, tik laikysena mažiau vertikali. Mažiau už giesmininką slapstosi priedangoje, neretai atviroje vietoje maitinasi kartu su smilginiu strazdu.

Buveinė

Daugiausia gyvena subarkties ir arkties lygumose, bet vengia sniego ir ledo, taip pat itin šaltų ir audringų vietų. Mėgsta beržų ar mišrų mišką su pušimis, eglėmis; prie upių ir užliejamose pievose, taip pat neaukštuose brūzgynuose, ypač pelkėtose žemėse. Gyvena ir miestų parkuose ar soduose. Pastaruoju metu dažnai randamas krūmuose, ąžuolynų pakraščiuose. Rudenį dažnai užtrunka ten, kur randa vaisių.

Panašios rūšys