v0.57 GW

Turdus merula
[Passeriformes • Turdidae]  (Clements)
LT Juodasis strazdas
EN Eurasian Blackbird arba Common Blackbird arba Blackbird
DE Amsel
RU Черный дрозд arba Чёрный дрозд
SE Koltrast
LV Melnais mežastrazds
FR Merle noir
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 250000-350000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRR++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Mažiausiai 50% stambesnis ir ilgesne uodega už varnėną; kiek stambesnis už baltagurklį strazdą. Vidutinio dydžio, apvalia galva, gana ilga uodega, triukšmingas strazdas, skiriasi nuo kitų strazdų vientisu tamsiu apdaru - ♂ juodas, ♀ tamsiai ruda, jaunikliai kiek šviesesni. Išskirtiniai požymiai - ♂ geltonas snapas ir plonas žiedelis aplink akį, ♀ blyškus pagurklis, jaunikliai dėmėti ir taškuoti.

Suaugęs ♂ normaliu apdaru nesupainiojamas, ♀ ir nesubrendę paukščiai gali būti painiojami su baltagurklio strazdo ar kitų retesnių strazdų nesubrendusiais paukščiais. Normalus skrydis ryžtingas ir energingas, lengvai laviruojant tarp kliūčių. Migruojant skrenda gana tiesiai, plasnojant greitai įsibėgėdamas ir šaudamas į priekį ar staigiai nerdamas žemyn - ne taip kaip smilginis ar kiti didesni strazdai, kurie skrisdami lėtai kyla ir leidžiasi. Šokčioja ir laksto greitai, maitindamasis šokčioja ir sustoja; judesiai gyvybingi ir budrūs.

Buveinė

Gyvena įvairiose vietose: tankiuose miškuose, įvairiose dirbamose žemėse, stepėse, durpynuose, kai kuriose drėgnose vietose, apgyvendintose vietovėse, įskaitant priemiesčius. Jei randa užuovėją, renkasi šlapias, vėjuotas ir vėsias vietas labiau, nei labai šiltas ir sausas; mėgsta drėgmę ir šešėlį, vietas, kuriose yra plikos žemės, senų lapų sluoksnis ar neaukšta žolė, net jei tokios vietos yra užtemdytos neaukštais krūmais ar medžiais; vengia nuo priedangos nutolti daugiau nei 100–200 m.

Panašios rūšys