v0.57 GW

Anthus richardi
[Passeriformes • Motacillidae]  (Clements)
LT Rišaro kalviukas arba Stepinis kalviukas
EN Richard's Pipit
DE Zimtspornpieper
RU Степной конёк
SE Större piplärka
LV Lielā čipste
FR Pipit austral
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AA
Apibūdinimas

Struktūriškai skiriasi nuo dirvoninio kalviuko - stambus snapas, apvalesnis viršugalvis, platesnė nugara, kiek ilgesni sparnai, pilnesnė uodega, penktadaliu ilgesnės ir daug stambesnės kojos, ilgesnis užpakalinis nagas. Nuo Godlevskio kalviuko skiriasi ilgesniu ir stambesniu snapu (pastarojo smailesnis), truputį ilgesniais sparnais, kiek ilgesne uodega, ilgesnėmis ir stambesnėmis kojomis ir ilgesniu užpakaliniu nagu. Antras pagal dydį kalviukas vakarų Palearktikoje gana tamsiu, rudai gelsvu, gausiai dryžuotu apdaru. Tamsios juostelės labiausiai matomos viršugalvyje, ant nugaros ir krūtinės; ant sparno matoma gelsvai rusvo atspavio (kartais balsva) dviguba juostelė; uodegos kraštas baltas.

Identifikuoti Rišaro kalviuką yra sudėtinga. Atskiriamas pagal struktūrą, galvos raštas panašus į Godlevskio kalviuko, tik ryškiau dryžuotas viršugalvis ir mantija. Skrenda ryžtingai, panašiai kaip ilgasnapis kalviukas, smarkiai paplasnodamas ir 'šaudamas' į priekį suglaustais sparnais; dažnai paplasnoja nuleidęs žemyn kojas prieš nusileisdamas. Eina dideliais žingsniais aukštai kilnodamas kojas; didelės kojos atkreipia dėmesį, kai paukštis jas kilnoja.

Giesmelė monotoniška ir paprasta. Dažniausa frazė yra skridimo metu gana šaižus 'čri-ip', primenantis naminio žvirblio balsą.

Buveinė

Peri Azijoje iki tropinės zonos šiltose ir saulėtose, bet ne sausose stepėse, pievose. Ekologiškai yra pievinio kalviuko giminaitis, geografiškai gyvenamosios vietos persidengia su dirvoninio kalviuko, nuo kurio skiriasi pasirinkdamas gyvenamąsias vietas, kuriose yra drėgnesnių ir derlingesnių žolynų. Dažniausiai renkasi neaukštą ir ne per tankią žolę paupiuose ir stepinio miško pakraščiuose; vengia taigos ir medžiais apžėlusių drėgnų vietų; nevengia tupėti ant žolėmis apaugusių kupstų ir krūmų. Apsilanko durpynuose, dirbamų laukų pakraščiuose, neaukštuose sausesniuose pasėlių laukuose, šalikelėse ir akmenuotose vietose.

Panašios rūšys