v0.57 GW

Anthus pratensis
[Passeriformes • Motacillidae]  (Clements)
LT Pievinis kalviukas
EN Meadow Pipit
DE Wiesenpieper
RU Луговой конёк
SE Ängspiplärka
LV Pļavu čipste
FR Pipit farlouse
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 200000-300000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++++
Apibūdinimas

Vienas mažesnių kalviukų (už jį mažesnis tik tundrinis), apvalesniais sparnais; daug trumpesnis ir smulkesnis už didžiuosius kalviukus, proporcingai trumpesne uodega. Mažas, glotnus, bet kresnas, aktyvus kalviukas; tipiškas kalviukų atstovas, bet neturi itin ryškių bruožų. Lengviau atskiriamas iš balso, nei iš apdaro. Žalsvas ar rudas viršuje, smarkiai ruožuotas, išskyrus vienspalvį pauodegį, rusvai ar pilkai baltas apačioje, labai taškuota ir ruožuota krūtine ir šonais; atkreipia dėmesį balti uodegos šonai. Stebint iš arti, matosi plonas snapas, gana išskirtinis veido raštas, išskirtiniai, bet gana blyškūs sparnų šonai, šviesiai rusvos kojos, ilgas galinis nagas.

Labiausiai paplitęs kalviukas; neišskirtinis savo išvaizda, tik balsas, kartą įsimintas, padeda greitai jį atpažinti; kai kurie netipiniu apdaru pieviniai kalviukai, jei jie tyli, gali būti supainioti su giminingais kitų rūšių kalviukais. Dažniausiai painiojami su miškiniu ir rudagurkliu kalviukais. Skrydis nekantrus, chaotiškas, panašiai skrenda ir tundrinis kalviukas. Sprunka dažniausiai stačiai į viršų ir klajoja, dažnai isteriškai šūkčiodamas. Eisena labiausiai šliaužianti iš kalviukų, įspūdį sustiprina ir žema stovėsena.

Buveinė

Pasirenka plotus, kurie padengti įvairiarūšiais augalais, nes didžiąją laiko dalį praleidžia ant žemės. Vengia akmenuotų plotų, smėlio, dirvonų, žemai nupjautos žolės, taip pat ir labai tankios augalijos, įskaitant miškus ar nendrynus. Labai mėgsta jaunų sodinukų plotus, dažnai tupia ant elektros laidų, tvorų, stulpų.

Panašios rūšys