v0.57 GW

Anthus spinoletta
[Passeriformes • Motacillidae]  (Clements)
LT Vandeninis kalviukas
EN Water Pipit
DE Bergpieper
RU Горный конёк
SE Vattenpiplärka
LV Ūdeņu čipste
FR Pipit spioncelle
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RR
Apibūdinimas

Panašaus sudėjimo į uolinį kalviuką, išskyrus kiek ilgesnę uodegą ir kojas. Apdaru skiriasi nuo uolinio kalviuko baltomis uodegos išorinėmis plunksnomis ir beveik balta sparnų vidine puse, taip pat (pavasarį ir vasarą) kontrastingesniu, spalvingesniu apdaro raštu, pastebimai pilkesniu viršumi ir šviesesne, labai ruožuota balta apačia. Ilgas baltai rožinis antakis, pilkšvi du brūkšniai per sparnus, aiškiai matomas ryškus (♂) ir blyškesnis (♀) rusvas ar rausvas atspalvis nuo gerklės iki pauodegio. Žiemos apdaras ir pirmamečių rudeninis labai panašus į uolinio kalviuko, bet daug švaresniu apdaru, aiškiau ir plačiau juostuotu priekiu. Dažnai kojos šviesiau rudos, nei uolinio kalviuko. Skrenda ir vaikšto panašiai, kaip uolinis kalviukas.

Buveinė

Kalnų paukštis. Mėgsta žemaūgių medžių grupeles su atviromis, negausiai apaugusiomis aikštelėmis, drėgnas lygumas arti leduotų uolų. Žiemą nusileidžia į žemumas, prie kalnų upių. Pavasarį galima sutikti pelkėtose žemumose, tankumynuose, smėlėtose vietose, arimuose, užliejamose pievose, prie drėkinamųjų kanalų, upių žiočių, jūrų pakrantėse ir purvynuose.

Panašios rūšys