v0.57 GW

Anthus trivialis
[Passeriformes • Motacillidae]  (Clements)
LT Miškinis kalviukas
EN Tree Pipit
DE Baumpieper
RU Лесной конёк
SE Trädpiplärka
LV Koku čipste
FR Pipit des arbres
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 300000-500000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++
Apibūdinimas

Kiek stambesnis už pievinį kalviuką, plonesne užpakaline kūno dalimi, uodegos ilgis dar labiau išryškėja; truputį ilgesniais sparnais. Gana mažas, lieknas ir elegantiškas kalviukas, kiek lieknesnis už pievinį ir rudagurklį kalviukus. Apdaras tipiškas mažiems kalviukams, bet nesmarkiai skiriasi nuo pievinio ir raudongurklio kalviukų aiškiai šviesesniu žiedeliu aplink akį, šiltesnio atspalvio ruožuotu apdaro viršumi, ryškiomis sparnų juostomis, gelsvai rusvu pagurkliu ir stambiai dėmėta krūtine virš aiškiai matomų ruožų šonuose. Stebint iš arti, matomas gana didelis snapas, aiškiai rausvos kojos, vienspalvis pauodegys, ir trumpas galinis nagas.

Dauguma stebėtojų per daug pasitiki balso pažinimu, bet panašų balsą gali turėti ir kiti kalviukai: tundrinis, pievinis ir raudongurklis. Dėl apdaro panašumų gali būti painiojamas su tundriniu ir raudongurkliu kalviukais, bet pastarieji turi dryžuotą pauodegį ir tuo skiriasi taip pat ir nuo pievinio kalviuko. Svarbu lyginti ir apdaro požymius, ir balsą.

Buveinė

Kaip ir kiti kalviukai, daugiausia maitinasi ir peri ant žemės; unikalus tuo, kad gyvenamoje vietoje, be tinkamo žemės ardo, turi būti medžių ar krūmų, kuriuose stebi aplinką ir gieda. Vienodai vengia ir visiškai plynų vietų, ir labai tankių, kur medžiai uždengia apatinį augalų sluoksnį. Priimtinos vietos: viržynai, medžiais pradedančios apaugti pievos (ankstyvoje stadijoje), beržų jaunuolynai, spygliuočių nuo 1 m ir aukštesnių jaunuolynai, atviri ąžuolų, pušų, uosių miškai, kartais ir ne tokie reti miškai, jei tik juose nėra tankumynų. Žiemoja Afrikoje tarp aukštų (dažniausiai virš 10 m aukščio) ir retų medžių, kur gerai pasiekiama žemė.

Panašios rūšys