v0.67 GW

Saxicola maurus arba Saxicola maura
[Passeriformes • Muscicapidae]  (Clements)
LT Sibirinė juodagalvė kiauliukė arba Sibirinė kiauliukė
EN Siberian Stonechat
DE Pallasschwarzkehlchen arba Schwarzkehlchen-maura
RU Азиатский черноголовый чекан arba Сибирский черноголовый чекан
SE Vitgumpad buskskvätta arba Sibirisk buskskvätta
LV Sibīrijas čakstīte
FR Tarier de Sibérie
Statusas

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++
Apibūdinimas

Dydžiu panaši į paprastąją kiauliukę, bet 10 proc. trumpesniais, apvalesniais sparnais, ir aiškiai apvalesne galva (dalinai dėl apdaro spalvų). Mažiausiai paplitusi kiauliukė, ryškesni bruožai: didelė, apvali, kaip su kailine kepure galva, kompaktiška forma, stati laikysena, dažnai įžūli elgsena (♂), nuolat nervingai trūkčioja sparnais ir uodega, skrendant girdimas dūzgesys. Tupint primena sargybinį poste; skrendant - didelę kamanę. Suaugusio ♂ galva visiškai juoda, be blyškios gerklės, būdingos kitoms Saxicola kiauliukių rūšims, ir kaštoninės krūtinės. ♀ ir (labiausiai) nesubrendę paukščiai mažiau išskiriniai, daugumas bruožų kinta dėl geografinių skirtumų. Rytinių porūšių pasturgalis žymiai blyškesnis, juoda sparno vidinė pusė, nesubrendusių paukščių blyškus antakis ir gerklė (primena kiauliukę). Jaunikliai primena blyškią ♀, bet tik taškuota ar blyškia gerkle, be aiškios "apykaklės", galva ir nugara be to išmarginta ir juostuota rusvais taškeliais ir juostelėmis, padažytas rusvai antuodegis, smulkiais tamsiai rudais taškeliais pamarginta krūtinė ir šonai.

Suaugęs ♂ nesupainiojamas, nėra panašių smulkių kiauliukių ♂ su visiškai juoda galva. Suaugusių ♀♀ vakarų ir Kaspijos porūšiai taip pat nesupainiojami, bet Sibiro porūšių suaugusios ♀♀ir visi jaunikliai turi bendrų bruožų su kitomis rūšimis. Atsargiai reiktų vertinti ♀ ir jauniklius iš Sibiro, kurie primena kiauliukės ♀ ir jauniklius veidu ir kūno apdaru. Skrenda labiau "dūgzdama" nei tupinėdama, staigiai ir trūkčiojamai mojuodama sparnais, skrydis "plokščias" ir tiesus; gali pleventi vietoje; labai vikriai pasisuka, slėpdamasis tankmėje ar tūpdamas ir iš karto pradeda krutinti sparnus ir uodegą, tik nusileidus. Vaikšto pasišokčiodamas, bet ant žemės praleidžia mažiau laiko nei raudonuodegės ir kiauliukės; maitinasi daugiausia ant kažkokios laktos.

Buveinė

Gyvena vidutinėse platumose, stepėse, Viduržemio jūros zonos šiaurės vakaruose, miškingose regiono vietovėse. Nepaplitusi kalnuotose vietovėse ir ten esančiuose miškuose regiono šiaurėje, nemėgsta drėgnų vietų, pelkynų ir visiškai atvirų ar mažai apaugusių vietovių. Gyvena įvairiose sausose lygumose ir kalvotose vietovėse, nelabai toli nuo apdirbamų žemių, kur yra pavienių krūmų, tankumynų, akmenų, sienų ar neaukštų tvorelių, nuo kurių stebi aplinką ar gieda, saugodama pievutes ar atvirus plotelius.

Panašios rūšys