v0.57 GW

Surnia ulula
[Strigiformes • Strigidae]  (Clements)
LT Raiboji pelėda
EN Northern Hawk Owl arba Northern Hawk-Owl arba Hawk Owl
DE Sperbereule
RU Ястребиная сова
SE Hökuggla
LV Svītrainā pūce
FR Chouette épervière
Statusas

BirdLife: Sparčiai nyksta

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRRRRR
Apibūdinimas

Galva ir kūnas mažesni, sparnai trumpesni už Asio pelėdų, bet uodega santykinai daug ilgesnė (kiek trumpesnė nei pusė kūno ilgio); bendras dydis ir struktūra primena paukštvanagio ♀. Vidutinio dydžio, vanagišku siluetu, dažnai aktyvi dieną. Apdaras ryškus: tamsiai rudas viršuje, blyškesniu sprandu; beveik balta, juosvai raštuota apačia. Beveik baltas veidas ryškiai apvestas juoda juosta, geltonos akys, nuožmi išraiška.

Ilga uodega ir dažniausiai tamsus apdaras padeda greitai atpažinti šią rūšį. Greičiau gali būti supainiota su vanagu - ir tupinti, ir skrendanti; iš arti - matoma plati galva, stambokas kūnas ir apdaro atspalviai greitai atskiriami. Baltas dryžis sparne aiškesnis nei kitų pelėdų, sparnai santykinai trumpesni; ilga uodega užapvalinta. Skrydžiu primena paukštvanagį; skrenda tiesiai, neskubėdama; skrydžio metu kartais staigiai suplasnoja ir sklendžia, skrydžio trajektorija banguota (kaip pelėdikės).

Buveinė

Miško paukštis. Šiaurinės paplitimo ribos beveik sutampa su baltosios pelėdos pietinėmis paplitimo ribomis; apsigyvena nuo miškingos tundros ir šiaurinės taigos iki miškais apaugusių stepių. Įsikuria netoli kirtimų, miško gaisraviečių, atvirų durpynų, sausų kalvų, retuose miškuose - beržynuose, uosynuose ir mišriuose miškuose; vengia tankių spygliuočių miškų.

Panašios rūšys