v0.57 GW

Clanga clanga arba Aquila clanga
[Accipitriformes • Accipitridae]  (Clements)
LT Didysis erelis rėksnys
EN Greater Spotted Eagle arba Spotted Eagle
DE Schelladler
RU Большой подорлик
SE Större skrikörn
LV Vidējais ērglis
FR Aigle criard
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 1(E)

BirdLife: Pažeidžiami

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšis Lietuvoje išnaikinta.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++
Apibūdinimas

Tik truputį didesnis, bet dažniausiai - stambesnis už mažąjį erelį rėksnį, kiek platesniais sparnais. ♀ penktadaliu ilgesniais sparnais ir perpus sunkesnė už ♂. Stambus, vidutinio dydžio erelis trumpu kaklu, siluetu primenantis jūrinį erelį, ypač ant žemės. Ištiesęs sparnus panašus į lentą, platūs sparnai tarsi dar sutrumpina uodegą ir galvą. Suaugusio apdaras suodinai rudas; jauniklių - beveik juodas, baltai taškuotu sparnų viršumi ir balta U antuodegyje (balta spalva matoma dažniau, nei mažojo erelio rėksnio apdare). Retkarčiais pasitaiko jauniklių šviesios formos apdaru (šviesiai ruda galva ir šviesiai ruda sparnų priekine dalimi).

Dažniausiai painiojamas su mažuoju ereliu rėksniu; jauniklius atskirti lengviau. Jauniklių apdaras aiškiai tamsesnis, baltai taškuotas juostomis sparno viršuje ir (kartais) prasišviečia blyškia spalva sparno apačioje, ties plasnojamųjų plunksnų pagrindu; sparno pagrindas tamsesnis už plasnojamąsias plunksnas (atvirkščiai - mažojo rėksnio). Kai kurie didieji rėksniai nebūna užtikrintai identifikuojami, jei neįvertinami: kiek platesni sparnai ir trumpesnė uodega, tamsūs sparnai ne kontrastuoja arba tamsesni už plasnojamąsias plunksnas, snapo pagrindas gerokai kontrastuoja su tamsia galva. Blyškiu apdaru jauniklis dar blyškesnis už jauną karališkąjį erelį, sparno apačioje neturi balsvų juostų ir už pastarąjį mažesnis. Skrenda panašiai, kaip mažasis erelis rėksnys. Ant žemės ar tupintis medyje sunkiu susikūprinusiu siluetu primena Haliaeetus erelius.

Buveinė

Peri kontinentinėje žemyno dalyje, vidutinėse platumose, nuo pietinio taigos krašto iki šiaurinių stepių pakraščių. Dažniausiai peri žemumų miškuose, rečiau - kalvotose vietovėse ir kalnų papėdėse augančiuose miškuose. Nuo mažojo erelio rėksnio skiriasi tuo, kad renkasi buveines arčiau vandens telkinių drėgnose vietose, net ir ten, kur yra dirbamos žemės, taip pat dažniau peri aukštuose medžiuose nedideliuose miškuose, medžių guotuose ir net pavieniuose medžiuose.

Panašios rūšys