v0.57 GW

Aquila heliaca
[Accipitriformes • Accipitridae]  (Clements)
LT Karališkasis erelis
EN Imperial Eagle arba Asian Imperial Eagle arba Eastern Imperial Eagle
DE Kaiseradler
RU Могильник arba Орёл-могильник
SE Kejsarörn
LV Karaliskais ērglis
FR Aigle impérial
Statusas

BirdLife: Pažeidžiami

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRR
Apibūdinimas

Tik truputį mažesnis už kilnųjį erelį. ♀ šiek tiek didesnė už ♂. Didelis ir sunkiasvoris erelis ilgais, plačiais sparnais ir gana ilga, beveik stačiakampe uodega (ilgiu maždaug prilygsta sparnų pločiui). Didelis snapas ir galva gana aiškiai išsikiša; sparnų kraštai atrodo lygiagretūs, 'pirštai' skrendančio gana plačiai išskėsti. Suaugusio apdaras tamsus, su gelsvu 'šaliku', baltomis 'petnešomis' mantijos šonuose, blyškiu uodegos pagrindu. Jauniklio apdaras gelsvai rudas, gana margas, tamsiomis plasnojamosiomis plunksnomis ir uodega, sparno viršus išpieštas baltomis linijomis.

Jei matosi blyškus viršugalvis ir sprandas, baltos 'petnešos' - nesupainiojamas. Iš toliau skrendantis panašus į kilnųjį erelį; skiriasi tuo, kad sklandydamas sparnus laiko horizontaliai, o ne kiek pakėlęs, kaip pastarasis, ir šio siluetas kompaktiškesnis, o uodega vienspalvė. Jaunikliai išsiskiria gelsvu kūnu ir sparnų apačia ir tamsiomis plasnojamosiomis plunksnomis. Iš toliau jauni paukščiai gali būti panašūs ir į mažuosius bei didžiuosius erelius rėksnius (ypač šviesios formos apdaru). Skrenda gana sunkiai, gana silpnai plasnodamas ir sklęsdamas, tuomet sparnai gali būti nuleidžiami kiek žemiau horizontalaus lygio.

Buveinė

Centrinėje ir Rytų Europoje peri žemumų ir kalvų miškuose, 200-1000 m aukštyje, peri ir stepėse ar atviruose dirbamuose laukuose; kartais - pusdykumėse. Iš įprastinių perėjimo vietų pasitraukė į kalvotus miškus dėl persekiojimo ir naikinimo, nors pastaruoju metu grįžta į tradicines buveines vietovėse, kuriose yra saugomas. Žiemą gyvena savanose, kuriose auga medžiai, atvirose sausose vietovėse, dažniausiai - netoli drėgnų vietų; Pakistane žiemoja lygumose ir dykumose.

Panašios rūšys